Uutiset

Kuorojen ja orkestereiden toiminta on joko hoidettu erityisjärjestelyin tai ollut tauolla siitä lähtien, kun valtioneuvosto asetti koronaepidemian vuoksi kokoontumisrajoituksia yli kymmenen hengen ryhmille. Kesäkuun alusta valtioneuvosto rajoittaa enää yli 50 henkilön kokoontumista, mistä syystä harrasteryhmät pohtivat, olisiko mahdollista ja turvallista aloittaa jälleen harjoitukset.

Moni harrastekentän toimija toivoo näkemyksiä päätöksenteon tueksi. Suosituksia ja tarkkoja ohjeita erityisesti kuoro- tai orkesteritoiminnan osalta on kuitenkin mahdotonta antaa tilanteessa, jossa virusopin asiantuntijatkaan eivät vielä tiedä tarpeeksi taudin tartuttavuudesta. Monessa maassa kuitenkin kootaan näkemyksiä ja keskustellaan tilanteesta. Euroopan Kuoroliitto (ECA) on koonnut käytäntöjä ja suosituksia eri Euroopan maiden toimijoilta. Pohjois-Amerikassa pidettiin toukokuun alussa American Choral Directors Association (ACDA) ja The National Association of Teachers of Singing (NATS) järjestämä tilaisuus, jossa kuultiin asiantuntijoita liittyen koronavirukseen ja laulamiseen.

Niin kauan kuin rokotetta tai toimivaa lääkettä COVID-19-tautiin ei ole, sisältää tämän hetken tiedon valossa kokoontuminen ja yhteismusisointi aina riskin. Harrasteryhmän tulee aina toimia maamme valtioneuvoston ja terveysviranomaisten antamien määräysten ja suositusten rajoissa.

Viime kädessä lopullinen vastuu päätöksestä osallistua kuoron / orkesterin toimintaan on aina yksittäisellä laulajalla / soittajalla.

Näemme kuitenkin tärkeänä, että mikäli henkilö päättää väliaikaisesti olla osallistumatta ryhmän toimintaan koronaviruksen vuoksi, esteetön paluu ja osallistuminen olisi mahdollista hänelle jälleen siinä vaiheessa, kun epidemiatilanne rauhoittuu.

Seuraamme epidemiatilanteen kehittymistä ja muutoksia viranomaisten suosituksissa aktiivisesti ja pyrimme päivittämään tilannekatsauksen elokuussa ennen syyskauden alkua. Suosittelemme myös, että poikkeustilanteen mukanaan tuomasta digiloikasta saadut myönteiset kokemukset hyödynnettäisiin jatkossa harrasteryhmien toiminnassa.

Toivotamme jäsenistöillemme hyvää kesäkautta, koronasta huolimatta!

Jonna Aakkula, Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry
Sanna-Mari Holma, Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) r.y.
Elisa Huovinen, Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry
Sanna Katajavuori, Sulasol ry
Henrik Lillhannus, Finlands svenska sång- och musikförbund rf

Koronavirusepidemian huonon ennustettavuuden sekä liiton jäsenkuorojen ja -orkesterien pitkän harjoitustauon vuoksi ensi syyskuulle kaavailtu STM 100 -musiikkijuhla on päätetty siirtää vuodella eteenpäin. Musiikkijuhla järjestetään 24.–25.9.2021 Tampereella.

Musiikkijuhlan ohjelma pysyy näillä näkymin pääsääntöisesti ennallaan. Luvassa on konsertteja ja esiintymisiä ympäri Tamperetta, mm. kauppakeskuksissa ja kulttuuritalo Laikussa. STM 100 -juhlakonsertti kuullaan la 25.9. klo 17 Tampere-talon Isossa salissa.

Juhlavuotta ei ole kuitenkaan kokonaisuudessaan siirretty, vaan juhlat vain jatkuvat entistä pitempään! Liiton järjestämä juhlavuoden virallinen ohjelma käynnistyy 100-vuotissyntymäpäivänä la 26.9.2020 liiton satavuotista historiaa sekä työväen musiikkiharrastuksen historiaa käsittelevän historiikkiteoksen julkistuksella, ja juhlavuosi huipentuu siis vuotta myöhemmin järjestettävään musiikkijuhlaan. STM 100 -juhlavuotta vietetään siten aina liiton 101-vuotissyntymäpäivään asti!

Myös liiton jäsenryhmät ja piirijärjestöt järjestävät STM 100 -aiheisia konsertteja ja muita tilaisuuksia aina syyskuuhun 2021 asti.

Tervetuloa mukaan juhlimaan 100-vuotiasta Suomen Työväen Musiikkiliittoa!

Lisätietoja:

Suomen Työväen Musiikkiliiton toimisto, p. 010 322 6644, info
toiminnanjohtaja Sanna-Mari Holma, sanna-mari.holma

Valtioneuvoston suositusten mukaisesti myös Suomen Työväen Musiikkiliitossa on siirrytty pääosin etätöihin. Tästä syystä fyysinen toimistomme ei ole auki kuin erikseen sovittaessa ja silloinkin toivomme, että vierailijat ja asiakkaat tulevat toimistollemme vain ehdottoman terveinä. Etätyöjärjestelyistä johtuen tavoitat meidät parhaiten sähköpostitse.

Seuraamme virallisia ohjeita koronaviruksen aiheuttamien poikkeustilanteiden osalta. Aitoon musiikkikurssien järjestelyt ja suunnitelmat jatkuvat tällä hetkellä normaaliin tapaan. Toivottavasti pääsemme leireilemään yhdessä kesällä! Ilmoittautuminen on auki!

STM 100 -musiikkijuhlan järjestelyt jatkuvat normaalisti. Osallistumiskysely tulee jäsenistölle aikataulun mukaisesti vielä tänä keväänä.

Suomen hallituksen tiukennettujen kokoontumisrajoitusten vuoksi ryhmiemme säännöllinen harjoitustoiminta on katkolla. Selvitämme tällä hetkellä, miten TSL-tukea voi käyttää etäopetukseen. Tiedotamme asiasta heti, kun meillä on tietoa.

Haluaisimme nostaa esiin myös huolen kuoron- ja orkesterinjohtajien toimeentulosta. Moni johtaja toimii freelancer-pohjalta, joten monelle tämä kevät tulee olemaan taloudellisesti haastava. Kannustamme jäsenryhmiämme pohtimaan, onko johtajan palkanmaksua mahdollista jatkaa normaalisti, vaikka harjoitukset olisivat keskeytetty. Miettikää yhdessä myös, miten saatte pidettyä musiikkiharrastustanne yllä, vaikkette pääsisi yhteisesti kokoontumaan!

Kuoromme on vuonna 1946 perustettu n. 25 laulajan aktiivinen mieskuoro.

Kuoron taiteellinen toiminta koostuu kerran viikossa pidettävistä harjoituksista, konserteista ja pienryhmätoiminnasta. Ohjelmistossaan kuoro pyrkii mahdollisimman suureen monipuolisuuteen. Klassinen mieskuoromusiikki ja työväenlaulut muodostavat ohjelmiston kivijalan. Näiden lisäksi kuoro esittää säännöllisesti myös viihdemusiikkia.

Yhteistyö muiden nokialaisten musiikkipiirien kanssa on tuottanut useita nautittavia yhteiskonsertteja. Kuoro on palkittu vuosikymmenten aikana useilla kotimaisilla ja ulkomaisilla palkinnoilla.

Kuoronjohtajamme siirtyessä eteenpäin kohti uusia haasteita tarvitsemme uuden johtajan syksyllä 2020. Jos olet valmis astumaan kuoromme eteen ja johtamaan meidät uudelle vuosikymmenelle, niin ota yhteyttä 30.5.2020 mennessä.

Lisätietoja antaa kuoron puheenjohtaja Markku Ahonen, kmahonen(at)elisanet.fi tai 0400 649935.

Kuoron internetsivut: www.nokiantyovaenmieskuoro.yhdistysavain.fi

Suomen Työväen Musiikkiliiton uudeksi osa-aikaiseksi tuotantosihteeriksi on valittu Soila Takanen (FM). Takanen työskentelee liiton toimistossa vuoden 2020 loppuun asti.

Soila Takanen on valmistunut Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan musiikkikasvatus. Hän on toiminut mm. musiikinopettajana ja kesäkanttorina, ja työkokemusta on karttunut myös tilitoimistossa. Takanen opiskelee parhaillaan Tampereen ammattikorkeakoulussa orkesterinjohtoa ja johtaa tamperelaista Rientolan Soittokuntaa. Aiemmin hän on johtanut mm. Jyväskylän yliopiston puhallinorkesteria Puhkupillejä.