Muistitko laulaa

Musiikilla on ihmeellinen voima. Tuttu laulu herättää omaan maailmaansa sulkeutuneet muistisairaat eloon. Puhekyvytön alkaa laulaa mukana, toinen tanssia, kolmannelta valuvat kyyneleet. Vaikeasti muistisairaatkin muistavat rakkaan laulun sanat ulkoa. Vanhus herää silminnähden tähän hetkeen. Musiikilla saa yhteyden puolisoon, rakkaaseen ihmiseen.

Hoitohenkilökunnalla on kiire, eikä laulamiseen jää rutiineilta aikaa. Suurempi syy siihen, ettei laulua käytetä hoitokeinona kaikissa maamme dementiakodeissa on, että moni kokee, ettei heillä ole tarpeeksi hyvä lauluääni laulaakseen toiselle.

Yle Stradan mielestä laulamisen ilo on tärkeämpää kuin ”hyvä ääni”. Jos olet samaa mieltä, ota haaste vastaan! Ylen Strada haastaa työpaikat, koulut, taloyhtiöt ja kuppikunnat laulamaan lähimmässä dementiakodissa tai yksinäisen muistisairaan luona osana Lupa välittää -kampanjaa. Haasteeseen voi osallistua soolona tai sekakuorona. Tyyli on vapaa!

Haasta ystäväsi mukaan laulamaan: yle.fi/lupavälittää

Merkitse tempauksesi Lupa välittää -sivuilta löytyvälle kartalle. Lähetä kuva tai lyhyt video esityksestänne #lupavälittää tai #hyväteko ja #ylestrada -hashtageillä twitteriin, facebookiin ja instagrammiin. Strada seuraa kuorohaasteen etenemistä ja saattaa käyttää kuviasi ja videoitasi kuorohaasteesta raportoidessaan.

Yksinäisiä vanhuksia löytää esim. Kirkon diakoniatyön tai SPR:n ystävätoiminnan kautta. Muista kysyä dementiakodista ennakkoon, onko sinulla lupa kuvata vanhuksia ja julkaista kuvasi netissä. Huolehdi myös ennen videon julkaisua, että laulamistanne lauluista ei tarvitse maksaa tekijänoikeuksia. Esimerkiksi Maa on niin kaunis -kappaleen sävel on tekijänoikeudellisesti vapaa, eikä siitä tarvitse maksaa tekijänoikeusmaksuja, mutta laulun suomenkielinen teksti on suojattu ja siten tekijänoikeusmaksujen alainen. Sibeliuksen En etsi valtaa loistoa on tekijänoikeusmaksujen alainen, sillä Sibeliuksen kuolemasta ei ole vielä kulunut 70:ä vuotta. Jos sinulla on kysymyksiä tekijänoikeuksista, ota yhteyttä Sulasoliin.

Huom! Vaikka Lupa välittää -kampanja on suunnattu kouluille ja oppilaitoksille, Stradan kuorohaaste koskee kaikenikäisiä. Kaikilla meillä on lupa välittää.

Lupa välittää -kampanjan esite pdf-muodossa!